Thursday, February 4, 2010

Gulai kuas(Lengkuas) Kelate mari

Resepi dari @myresipi.comMasakan kelantan.

Bahan-bahan ( 2-3 orang )
2 ekor ikan kembung- (apa2 jenis ikan pun tak pe)
1cm lengkuas
1cm kunyit1 sudu besar cili giling
1 keping asam gelugur/keping3-4 biiji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji timun
3 biji lada hijau
1/2 biji kelapa-ambik santan

Cara-cara Bersihkan ikan dan ketepikan.Tumbuk lengkuas, kunyit, bawang merah dan bawang putih sehingga lumat. Kemudian masukkan ke dalam periuk yang ada santan. Masukkan juga asam gelugor. Masak sehingga santan mendidih.Kemudian masukkan ikan. Biar sehingga ikan masak dan kuah sedikit pekat.Masukkan pula timun yang di potong sepanjang 1- 1.5 cm dan juga lada hijauMasakkan lagi dalam 3-4 minit. Kemudian padamkan api.Tag ikan masakan kelantan
Oklah.........aku nak gi masak nih....Selamat mencuba!

6 comments:

DrSam said...

kalau kita-kita ni dapat test rasa bagus juga.

atie said...

Test rasa jer......apa salahnyer

attyfir said...

kalo ade gambo lagi besh ni T..

Anonymous said...

amboi amboi kak..buat saya kelaparanlah huhu

♥Cik Puan♥ said...

ADUH TENTU SEDAPKAN..KLU AZIE BERJIRAN NGAN AKAK MAU SAJA AZIE HULUR MANGKUK KOSONG ..AZIE TENGAH PENING XTAU NAK MASAK APA

Anonymous said...

weh....sy mmg suka mask ni....org tganu panggil msk gulai kuning....ada pulak ikan kering goreng garing2....pehhh....