Assalamualaikum.......
Apa khabar semua, hari ni cuti kan, BEST sangat. Bangun pagi cam biasa kul 6 jugak, siap solat mengemas, mengemop, mencuci aku pun ke dapor.
Termenung jab nak fikir nak masak apalah hari nih. Buka kabinet nampak sardin,marjerin dan tepung gandum. TING!!!!!!!!!!Idea sudah mari.....ahakssssssss...
Aku teringat resepi arwah mak dan abah masa kat kg dulu yang kami semua gelar TEPEK. Masa tuh kami adik-beradik suka sangat makan dengan sardin atau sambal tumis bilis.
Tapi leceh sikit la nak masak, kena uli dulu pastuh peram kejab barulah proses menggelek seme tuh sambil2 goreng.Bila dah goreng adunan tuh akan mengelembung dan garing.Goreng satu2 ok....
Sambil buat kerja dapur yang sebelah tuh jangan biar kosong. Letak periuk kecil masak sardin macam biasalah kan, tumis lada kering blender, bawang putih,bawang merah.
Masukkan kuah sandin tunggu sampai pekat. Masukkan air, cili api dan kentang dadu.Aku perahkan asam limau nak bagi masam dan garam secukup rasa.Biar sampai pekat dan kentang empuk.
Sampai masa tepek tu dah masak, sardin pun dah sedia untuk di hidangkan. Banyak jugaklah dapat tadik, maklumlah budak2 lelaki kat rumah nih sukaaaaa....Masing2 tu lepas tambah2 jer.
Padahal biasa jer menunya pun. Alhamdulillah kenyang dan itulah rezeki Allah untuk kita pagi ini.SYUKURlah...................
No comments:
Post a Comment