Assalamualaikum.......
Bila balik Temerloh dulu kakak aku masak la lauk nih, so balik rumah cam teringin la pulak nak masak kan. Aku pun ajak suami beli ikan patin dan talapia kat pasar minggu. Hari ahad adalah hari masak2 seharian. Boleh caya ker??????
Bahan-bahan.
1.lada kecik dalam 15 biji,
2.Bawang merah 2 biji( selalu ikut resepi mak tak letak pun)
3.2 sudu tempoyak
4.1 inci kunyit hidup
5.Daun kesum( selalu tak bubuh pun)
7.5 keping Asam keping
8.Masukkan air( aku blend dengan tempoyak kasik dia pekat dan mesra)
Cara :
Tumbuk lumat lada,bawang dan kunyit hidup.Bubuh semua sekali bahan dalam periuk dan tunggu masak dan pekat. Senang kan, ibarat ko campak2 gitu jer dalam periuk. Amboi!!!! OVER lak.Ini resepi mak aku dulu2 lah.Takde serai dan bunga kantan. Aku tak suka banyak campur bahan nanti lain rasanya. Dah tak asli.......bagi aku ler.Tapi kalau suka letaklah ikut selera masing2.
Bahan tumbuk ialah lada kecik, lada kering bawang putih 2 biji, bawang merah 8 biji tumbuh sampai lumat.
Pastuh perap jer camtuh sekejab bagi serap bahan2 tuh garam pedas dia bagai kan.
Panaskan minyak dan goreng garing2.....Dan hasilnya tidak menghampakan, lada dan bawang tu seme jadi garing dan kehitaman. Keriuk itulah yang sedap. Cubalah..............Kalau sedap bagitahu kawan2 kalau tak sedap bagitahu aku. Cewah!!!!!!!!!!!!!!Ko ingat kedai ke hape nih mektie...........hahahahaaaaaaaa.Sempat lagik tuh...
2 comments:
huhu
talapia merah ayu msk stim jer kak
meleleh
yg patin mmg cannot gi
masak tempoyak tu
adeh
tu satu hal
ikan patin tu pun satu hal
cannot gi jugak even fresh beli tepi sg pahang tu!
muahhaha
balik temerloh jugak CNY aritu
ehehhee
Stim pun sedap, dulu2 ada gak buat camtuh bakarlah, ini baru dapat resepi baru dari anak sedara semangat terus nak cuba......hehe
Tulah masak tempoyak tu tak layan ekkkk....SEDAP!!!!!!Rugi tau hikhik. masakan camtuh memang tak semua leh layan kan.
Post a Comment