Wednesday, July 8, 2009

Dalam dilema....

Salam semua...
Aku balik lagi nih....hihi.
Dalam seminggu tu selalu gek la aku balik.Berapa malam aje aku duk hostel. Haih.....entahlah. Bila dengar je suami kata ammar demam, bergenang air mata aku.... susah hati la pulak. Aku sebenarnya berat hati tul nak tinggal ammar...

Duk kat hostel pun susah juga sebab aku takde laptop nak buat kerja. Kira kalau nak senang aku kena beli semua tu... kalau ikutkan masa yang diambil untuk sampai kerumah 1 jam je... Kawan2 yang lain ramai juga yang berulang dari bentong.

So,Kawan-kawan.....
Pada yang dah pun tamat pengajian atau yang sedang belajar,
Tolong bagi pendapat....adakah patut aku berulang alik aje dari bentong atau tinggal kat hostel. Aku bukan apa....bimbang juga kekangan di rumah akan menyebabkan aku takde masa nak study.

Bukan senang nih....ada 7 modul tu.
So, aku amat berbesar hati atas pendapat kawan2 semua.....
Sharing is good ok...

12 comments:

JIVEBUMZ said...

uiss kak tie belajo lagi la yer.. hurm susah jugak kan kak.. dah berkuarga nie.. kalo akak ade masa akak balik la menjenguk anak dan suami kalo akak rase bizi akak dok la hostel.. maksudnya dalam seminggu tu akak bleh bahagi masa utk balik dan tido kat hostel.. mybe 2 hari sekali ker :d

kak lela said...

akak pun rasa macam tue jugak tie, 2 hari sekali ke baliklah jenguk anak2 kat umah, memang kursus 14 minggu ni kena strugle dengan modul yang banyak, masak yang singkat, asignment pun berlambak2 exam lagi, mau pecah pala, hari yang tak balik tue leh pulun study dan buat asignment, hari yang balik tue boleh take care kat anak2 sepenuhnya. Hai bukan senang nak senang, Kurus lah mektie kita kali niii

azlina said...

salam atie akk pun berpendapat sama msh ddk kt hostel tapi kerap blk ke rmh 2 @3 hr sekali..sabar tie..buah kejayaan menunggu di hadapan..mohon ALLAH permudahkan segala urusan...

mama idzareef said...

hmm..respek la mummy2 yang sambung blaja ni.. salute..salute..

my opinion.. berulang alik ok kot.. cos takde la risau pasal anak kat umah kan.. if duk hostel pn nk study hati sure tak senang jgk kan pikirkan anak..

fasal nak study kat umah hmm..blh susun schedule baik2 kot.. anak tido leh stay up siapkan ape2 yg patut.. just my 2 cents..hehe..

mummYaeesh said...

better dok hostel kaktie tp klu da takleh focus ..study pun tak masuk..bleh jek nak ulang alik..cuma costly la!

Sidratul Muntaha said...

salam
kak tie
ayu rasa better akak dok hostel jer
sbb main reason akak pergi tuk study right?
then,blik seminggu sekali cam plus
bile ade kecemasan jer bru stay at home for couples day
kak...
something we have to be selfish to achieve our goal.
if you can sacrifice before this for family why don't togerther your family sacrifice a bit for you?
what you doing right now is for their future also right?!
one more thing..aka beli ler laptop
dah akak smbung belajo
mmg bernda tu keperluan
dari akak berulang alik dari rumah ker hostel hari2
akak kiralah sendiri..
ni just pendapat ayu jer...

De' Sal said...

Sabarlah kak tie,mula2 ni memang terasa sangat kan....lama2 oklah tu....

Tengok keadaanlah kalau ada ape2 hal kat rumah atau time kak tie tak sibuk boleh balik hari jer,kalau masa sibuk dok kat hostel,pandai2lah
yea....itu pendapat sal jer,semoga sukses selalu.

DrSam said...

buat mana yang difikirkan terbaik pada diri sendiri dan keluarga. Jika tidak mengganggu pelajaran, boleh berulang. Namapun pengorbanan. Kejayaan dihujungnya amat manis.

neezareef said...

alahai k.atie..lain lak cabaran org blajo bila dah ade tanggungan ek..lg2 anak kecik..

wat pilihan yg tepat kak ek

[-suziey-] said...

holaaa..sy pn nk bg suggestion la..hehe..since sy tgh experience bende ni kan..mknanya tgh blajo..so bg sy..kalu akk dok umah..mmg xdinafikan tumpuan akn tergugat..kalu anak yg buat akk berat nk dok hostel n dok sana pn asyik ingt anak je..so beter akk dok umah...n berulang..tp 1st thing mindset kena ready..which is..klau ade maid xpela..tp kalu xde..sume keje umah akk kena baut..ye la kita dh ade kt umah kn..xsanggupnye nk biar sume hubby settlekan..n kena cari timing utk study..n agk klam kabut tau...nk manage masa..and financial pn kena tgk jg la..ok ke cost nk ulang alik tu..kalu dok hostel..tp hati n otak dok pk anak kt umah..pn terganggu gk tumpuan kan..nnti nk buat keje pn xtenang..tp biasanya perasaan ni mula2 je..yela dh lama bersama tb2 kena pisah..so kalu sanggup berkorban..tahan n pendam dulu perasaan tu n completekan study..tmbh akk berat sem ni..smpai 7 modul...so renung2kan..hehe..akk balik la tiap2 minggu or bila hr yg xpack n xde esenment nk kena settle..at least akk ade ruang bile perlu masa nk study akk g dok hostel..tp bila free sket balik umah jenguk famili..senang kan :) setiap kejayaan harus ade pengorbanan..

grow2g3th3r said...

kak tie...pada pendapat dla... akak tengok pada tahap kebusyan akak.. jika busy ngan clas dan assignment, better duduk hostel.. akak leh buat group discussion or sharing information ngan rakan2.. tapi jika class free,.. assignemtn tak banyk sangat.. maka bolehalh ulang alik...

apa2pun.. kalau hati dah kat umah, better duduk jer kat umah.. janji akak kena promise dan pastikan akak ada masa utk study, buat assignment dan manfaatkan masa. Kalau tak, tak berbaloi...

apa2pun.. all d best to you

Mama Qaseh said...

Pd sya laa kak duk hostel lbh baik..lgpun akk kna fokus pd plajaran kan..bkn kt rmh tk blh fokus tp yealah bla dh d rmh mcm2 plak kita kna buat itu dn ini..
Lg stu cost ulang alik tuepn akk kna fkirkan jgak..blik wktu weekend pn dh kira ok tue kak jguk ank2..
Tpulang laa pd akk tgk cmane kan..sya just share pndangan je..anyway take care n byk2 bsabar ye Kak Atie..