Sunday, November 30, 2008

Ewah...eewah, feewiiit

video

Ekeke...so sweet that baby boys dance kan....Inilah hobi ammar nih...berjoget bila dengar muzik. Tapi sori la..gambar gelap sikit... dan penarinya seksiii.. he he... sebab belum sempat dipakaikan aksesori dah g berjoget dulu. Thanks to abang Adib sebab berjaya rakam saat2 ni tau sebab ummi duk memasak di dapur masa tuh...Ok layan jelah video ammar ni ye...

Saturday, November 29, 2008

One Tag, one Award

I'm back k....pastu terus godek2 blog, baca komen, singgah blog kawan2 dan Ha!!! kau... kena TAG dengan adik aku niha Azie....
Apapun thanks...sebab ni adalah Tag and award yang pertama dalam blog mektie nih.hehe.
Harap2 jawapan ini boleh memenuhi syarat ekk...

Award monyet I LOVE UR BLOG ni datang bersama syarat-syarat berikut:
1. Sapa yang dapat award nih leh letak dalam blog memasing.
Dah tepek ha.........ok dik....award ni haku punya ok.kah kah

2. Link semula kepada orang yang bagi award ni kat korang
Aku dah link k....jadi ke...hentam jeeelah.

3. Bagi award nih kat 7 orang bertuah
Calon2nya adalah......sila baca kat bawah ye

4. Tinggalkan la mesej pemberitahuan yang korang dah bagi award kat orang tu...
I'll do everything to u...cewah

Mereka yg bertuah terima ini award ialah...

1-ija

2-Kak lela

3-mama mya

4-erinsza

5-Ahmad jambu

6-suzie

7.Nrina

1.Letakkan Gambar Di Atas Dalam Entri Anda.

See the gambar.... aku dah letak k....
2.Nyatakan Kod Etika Blog Anda.Kod etika......

Kod etika blog nih aku kena buat juga ke ha! ...heh heh.Etikanya....emm aku kut....sebab aku kan orang yang beretika .....aci tak jawapan tu, boleh jelah eek

3.Tag 7 Orang Rakan Anda. .... Orang yg sama kat atas..

So...Azie akak dah buat yer....sila puas ati atas usaha akak k...

Wednesday, November 26, 2008

Sayonara

Dalam 3 hari yang mendatang nih aku tak dapat nak hapdet ini blog...So sad.Aku sedang berkursus di kl. Lepas nih kita sambung citer lagi ye kawan2...Daa

Kursus...kursus



Hubby: Tie...cuba tie tengok muka Ammar nih..

Ummi:Ye lah,nape lak... ,pelik je soalan tu

Hubby: Cuba Tie tengok muka dia...sampai hati ke nak tinggalkan adik.( sambil wat muka sedih dan senyum2)

Ummi:Alah...sekejab je 3 hari tu, lagipun babah kan ada...nanti2 ummi talifon lah
(dalam hati Tuhan jelah yang tahu...aku tahu my hubby saje je nak try test aku tu. Nak tengok muka sedih aku...silap2 ummi yang nangis dulu....)

Hubby: Tie bayangkan kalau nanti adik tercari2 ummi satu rumah ni macamana? Tie tak kesian ke kat dia....senyum2 lagi.

Ummi: Adeeeh la...

Hubby:Kah kah kah ...

Memang my hubby dah berjaya buat aku sedih dan serba salah tau...aku tahu memang itulah tujuan usikan dia...Suka sangat tengok muka tension aku.Aku pun kalau boleh memanglah bukan suka sangat pegi kursus nih.Tapi demi tanggungjawab ... terpaksa la juga kan.Maklumlah aku ni kan cikgu kecik. Kecik ke???he he...jadi nak tak nak kena la pegi juga....dah kewajipan aku sebagai seorang guru.Kenalah patuh seme tu..

Apapun esok lah harinya,aku dah tak boleh buat apa dah...pegi jelah,Cewaah.Semoga segalanya di rumah berjalan dengan lancar.Ok daaa...itulah luahan hati seorang guru dan juga seorang ibu...Jangan jadikan anak kecil sebagai alasan untuk tidak pegi kursus ok.(sebenarnya aku cuma cakap pada diri aku sendiri je...nak sedapkan hati.)

Moga perjalanan dan kursus aku SUKSES..

Tuesday, November 25, 2008

Surat Rasmi

Hari ni aku bertugas di sekolah.Suasana kat sekolah pada masa ni sangatlah sunyi dan sepi .Almaklumlah murid-murid pun sedang bercuti. Tapi cikgu biasalah cuti-cuti pun kena pegi sekolah juga , menyiapkan keje sekolah,fail itu, fail ini em macam-macam lah...

Tiba di pejabat aku telah diberikan surat rasmi...Kalau nak tahu ..biasalah kalau cikgu dapat surat rasmi tu bermakna kena pegi kursus leee.Adeh...

Kursus selama 3 hari...bermula hari khamis ni...dan aku uwaaa sedihnya sebab aku tak pernah lagi tinggalkan my boy Ammar.Satu lagi kursus tu pulak waktu cuti...memang tensenlah.Aku kursus kat KL ...tak jauh sangat tapi jauh jugalah sebab tak boleh balik rumah.

Balik rumah pun dah macam tak bersemangat lagi dah....tapi...

Apapun di sekolah tadi aku dapat info yang kursus 14 minggu untuk mengambil ijazah sarjana muda dah keluar aku...aku duk memikir juga ni nak mintak ke tidak nih....

Susahnya nak buat keputusan nih...

Monday, November 24, 2008

Apabila Anda...

APABILA SEMUA TAK KENA,DAN ANDA TIDAK TAHU APA LAGI YANG HENDAK DIBUAT,INGATLAH...ANDA MASIH BOLEH BERSANDAR KEPADA DIA YANG MAHA MENGASIHI.

*Apabila hidup diselubungi kegelapan,semuanya silap,carilah sinar itu dari Dia Yang Memberi Cahaya.

*Apabila dibelengu masalah sedangkan tiada sesiapapun yang mahu mengambil tahu,ingatlah pada DIA yang tidak pernah melukakan hatimu,Dia Maha Adil.

*Apabila hati terluka dan kesakitan itu menumbangkan kudratmu,jangan berputus asa kerana DIA melihat segala-galanya.

*Apabila lemah tidak berdaya sedangkan perjalanan masih jauh untuk diharungi,carilah kekuatan itu dari Yang Maha Berkuasa.

*Apabila hidup ini dirasakan seperti beban,segala-galanya goyah,bangunkan semula semangat itu dengan keyakinan bahawa itulah IRADAT-NYA.

*Apabila jalan didepan digelapi mendung sedangkan tiada sesiapa di sisi sudi menemanimu,carilah jalan lurus itu dari DIA,yang menjadi satu2nya panduan hidup.

*Apabila semua orang disekeliling tidak mahu mendengar suara dan keluhanmu,jangan kecewa kerana DIA Maha Mendengar.

*Apabila miskin dan papa,anda terperangkap dalam kesempitan,ingatlah kepada DIA Yang Maha Kaya.

*Apabila engkau dalam kedukaan sedangkan tiada tempat untuk melarikan diri,mengadulah kepada DIA Yang Satu.

*Apabila keseorangan dan kedukaan itu seperti tiada penghujungnya,serahkan dirimu kepada DIA...satu2nya tempat yang boleh digantungkan harapan.

*Dan apabila parut lukamu dicederakan lagi,hatimu dicakari kebimbangan,ingatlah bahawa DIA sentiasa bersama orang2 yang sabar...

Renung-renungkanlah bersama...

Sunday, November 23, 2008

Aku bangga bila....


TUUU DIA...Suspen kan..kepada sesiapa yang alahan terhadap benda alah tu tolong bersedia ok....Banyak gunting tue!Ada jarum suntikan, kapas, ubat luka dan macam2 kan...nak terangkan seme tu aku pun tak reti sebenarnya...sebab aku bukan DR ok.

Kalau nak tahu itulah alatan yang digunakan untuk memotong oopss..emm untuk berkhatanlah bagi dak lelaki.


SEBELUM...


SELEPAS....Hey korang jangan gelak tau....x baik(sambil tutup mulut dan gelak kuat2 kah kah kah ) nakal tau...

Aku bangga sebenarnya sebab ini kali kedua ANAK JANTAN aku berkhatan....pertama dulu anak kembar aku la.Jadi sekarang ni anak aku dah meningkat dewasa walaupun umur baru 8 tahun.

Oh ya, tima kasih kak ina kerana bagi tips kalau nak senang letakkan besen kecil atas TUuuuut...,jadi x yah guna tali lagi.Sebab tu ada benda bulat atas tu..nampak kan.Maklumlah rumah sekarang kan susah nak letak2 tali ni.

Aiman,Zuhair n Ayie yang sedang terbaring tue...seorang lagi tue Adik Alif dikuarantinkan di dalam bilik kerana emosi masih belum stabil lagi.Apapun moga all the four small man boleh menghadapi saat perit ini dengan tabah...dan ummi pulak terpaksa angguk2 kepala bila macam2 hadiah yang diminta sebagai balasan...haii ambik kesempatan lah tu...anak2 sekarang.




Inilah senyuman terpaksa yang paling manis bagi Ayie selepas baru dikhatankan. Enceem kan.Jadi minggu nih kami seme pun terpaksalah berpantang sama...Tak salah demi anak2.

p/s~Thanks kepada kak Ramidah diatas kesudian meminjamkan rumah untuk melaksanakan tanggungjawab ini.Juga untuk sessi makan2 yer..teedap tau.Tie terpaksa publish kan rumah akak yer...dengan izin k

Saturday, November 22, 2008

Ku sangka panas hingga ke petang


Sana sini hujan kan...Tapi di tempat aku tengahari tadi teramatlah panaihnya rupa-rupanya hari nak hujaaaaan....eh macam citer pendekar bujang lapok la plak. Ingat tak citer tu?Suami aku minat gila tau.


Gambar ni macam best je aku tengok sebab tajuknya hujan menimpa sepohon pokok mangga.Agak2nya ada tak orang nak mandi hujan sambil nyanyi2 kat pokok mangga ni. alahai apa aku merepek nih.sori la kenkawan aku ni macam sengal sikit hari, kena badi hujan kut ...Ada ke badi hujan.ha ha


Anak2 yang kebosanan kerana tak dapat main hujan.Akukah ibu yang kiijaaam.Tidak.... Ummi nih orang nak main hujan pun tak boleh... tunjuk perasaan lah tu!


Dulu-dulu...kalau hujan memang syok lari2 dengan kawan2 sambil keliling kg main hujan kan. Tapi sekarang...anak2 duk berkurung dalam rumah je mak pak dia x bagi main hujan takut demam...emm aku ler tu.

Kadang-kadang terfikir juga zaman kanak2 kita dulu lagi bebas dan menyeronokkan , main ramai2 boleh pegi ke mana pun dengan kawan2 dan yang bagusnya mak ayah takde pulak marah.Mungkin masa tu takde lagi anasir yang merbahaya seperti sekarang... masa aku kecik dulu ada juga la citer..kununnya ada orang pancung kepala nak buat jambatan pulau pinang...korang pernah dengar tak?? tapi entah la...sampai sekarang aku x pasti kesahihannya.

Itu dulu la kan sekarang ni jenayahnya makinlah menjadik2...kanak2 itu...kanak2 ini..yang menyedihkan pun ada. Jadi tak salah kalau ibu bapa bersikap terlalu 'MENJAGA' anak mereka.
Tak salah kan......kan.

Friday, November 21, 2008

VCD lama pun okeey...


Entah nape cuti ni aku cam malas je nak kuar.Adakah aku terlalu cintakan rumah sendiri atau aku sukakan dunia blogger ni lebih...he he.So hajat nak belikan VCD BARU tak jadi2 lagi.Takpe lah ummi...tengok vcd lama jelah...itu cam kata2 anak yang kebohsanan je...Aku benarnya kesiaaaan juga.

Tengoook...Ammar pun sibuk pilih cd tau.


Citer apa nak tengok yer... Madagascar dah tengok,zombi,senario,budak lapuk dan... e eh sumer dah tengok lah,Ammar tengah duk fenin nak pilih citer.Last2 citer budak lapuk jelah...




Ha...Tengok sumer yer...best citer ni...Ummi duk promote habisss.anak2 aku wat muka boring kecuali Ammar yang sah2 lah x tahu ape, yang dia tahu joget n melompat bila ada muzik...ewaaah.


Last2 vcdnya jadi macam ni ha...aduhai....anak ummi.

Aku suri di rumah sendiri...


Kalau dulu..bangun pagi keje...keje..keje tapi sekarang bangun pagi masak...masak...masak.

Bagus sangat ke....Sampai aku dah takde idea lagi nak masak apa.my hubby pulak kalau boleh dari sarapan hinggalah dinner nak aku masak sendiri.Alamak....Padan muka aku la kan.Barulah aku rasa susahnya jadi suri rumah ni...SUSAH OK

Pagi tadi aku masak le mee goreng...anak aku makan sambil memuji sedapnya ummi....Masa tu puas rasanya melihat anak2 makan hasil tanganku sendiri. Sori ye aku tak sempat nak snap gambar mee goreng aku.Macam lah ada orang nak tengok...ye tak.

Lepas tu... tengahari pulak my hubby nak makan ikan masak lemak dengan terung... masak lemak nih aku lemah sikit sebab...kadang2 menjadik ..kadang2 enggak.Pelik kan.Tapi atas permintaan aku masak jugak.Mujur lah menjadik setelah aku mandremkan puh...puh.hehe.

Disebabkan aku isteri yang baik waktu cuti ni....cuti je ker..(supaya aku tidak makan gaji buta) aku masak lagi sayur campur, goreng ikan kering dengan bawang dan lada(diperah pulak dengan asam limau nipis)serta sambal belacan jangan dilupa ok....

Biasa-biasa je masakan aku ni ...Tapi sedap tu,sila terliur ok..maaf aku puji lebih2 he he. sebab...sebab apa yer...saje la nak bagi motivasi pada diri sendiri agar terus rajin berusaha memantapkan diri sebagai isteri mithali. Jangan x percaya ok.

Bila dah siap aku pun ajak semua makan...dan terkejut tiba-tiba sebab anak aku menjerit...yeyy ada sambal belacanlah.Aku pun macam berfikir sekejab...a ah la aku dah lama tak buat sambal belacan laaaa....

Bagus juga ye...itu menandakan anak2 menghargai apa yang kita masak untuk mereka walaupun hanya sambal belacan kah kah kah.

Jadi...kita ibu2 ni sebenarnya patut rasa bangga kalau dapat memasak untuk mereka.Macam kita dulu la yang sukakan masakan ibu...hargai saat itu sebab bila dah kehilangan mereka kita tidak mungkin dapat mengecapi seme itu lagi...hu hu

Thursday, November 20, 2008

Siri seram......sila takut ok

Ayie : Ummiii...citer niyang dah start ni

Ummi : Cepat yie perlahankan TV...ummi x suka la citer ni.
Apa kaitan x suka dengan slow kan TV ye..he he

Motif?....Sebab ummi x suka citer tu.X suka x suka la
takde alasan ok.Titik.

Ayie : Nape Ummi X suka? sambil wat muka pelik...

Ummi : Wat muka garang ...Pegi main jauh2 ,ummi nak layan blog nih.

My hubby terus mengadap TV.Memang kegemaran lah tu..

Aku pelik bin ajaib bila orang suka tengok citer seram
ni ...sebab aku ni penakut gila sebenarnya tapi tak nak mengaku..control macho depan anak2.

Lagipun citer nih memang seram habis lah..tengok iklan je pun dah
meremang bulu roma tau.

Sekarang ni...rancangan tv .asal malam jumaat je citer hantu..aku pernah alih chanel lain tapi kan citer hantu juga. so aku off kan aje.

Bukan apa bila aku duk sorang2 waktu malam mula lah imaginasi tu datang gila2 ok.
Jadi salah siapa jika aku penakut ek...salah tv yer ha ha

Oklah...kalau ada yang minat citer hantu ni pun bagus juga kan.. sebab boleh menguji keberanian kita ...

Layan jelah ok..

Ammar nih..


Aku suka pic ni...nampak natural je, Ammar ni suka duk atas kusi ni tapi pandai naik dan duk saje tau sebab nak turun mesti menjerit mintak tolong.


Ini plak gambar dia nangis marahkan ummi sebab tak bagi kamera pada dia.Susah betul nak ambik gambar dia tau...asyik berebut kamera dan last2 mcm tu lah muka ammar.

Adik...adik



Jangan ganggu ok, Ammar tengah layan TV tu...That baby boy aaa sangat suka tengok TV terutama iklan,kartun dan lagu.Kadang tengok cite pun ok je...Sampai tengah malam pun duk depan Tv lagi...ummi dia mana ye? membuta la..ummi kan tido on time.Adik duk dengan babah jelah....





Ammar tengah layan blog ye...Laptop ni juga adalah kegemarannya tau..he he

Wednesday, November 19, 2008

Aku yang confuse...

Kenapa mektie??? nape yer... aku pun tertanya-tanya juga.Bila pulak aku jadi warga negeri cik ct wan kembang nih (walaupun aku akui muka aku ni dah makin kembang sejak akhir2 nih.hu hu....pengakuan berani ok arghh!)

Ekceli,blog ni memang dicipta oleh jejaka dari pantai timur lah...iaitu suami aku la kan.well...tapi yang aku tak setuju dia suka-suka hati plak letak nama mektie sbb aku ni bukan lah cik mek kelate yang come lote tu.Takut nanti...ada yang tak senang pulak.Ada keee??

Pada mulanya la kan...pastu lama2 aku rasa,ok what,so biar jelah...apa ada pada nama ye tak...cewah! tetiba....Lagipun blog ni asalnya memang my hubby yang punya.Dia yang letak nama tu.Last2 aku pulak gatal2 ambil alih blog dia..

Moral cite ni aku pun xpasti.., layan jelah entry aku yang tah hape2 nih...

Jom baca buku







Ha...Ambik!! banyak buku tu, aku nak suruh anak aku membaca.Ketiga-tiga hero tu dah mcm cacing kepanasan duk kat rumah atau.... aku yang dah bengang asyik berperang dengan anak nih....confius!confius!

Tulah tempat yang kami terjah pagi tadi...perpustakaan awam.Afiq.Adib n Ayie sila baca buku yang berlambak tu...ummi nak baca novel.ha! ha!.Bagus tu...aku baca novel.Dulu2 memang aku suka baca novel,tapi sejak ada Ammar ni aku dah x baca langsung...diulangi x baca langsung!!!ok.

Kesian ammar duk kat rumah dengan babah yer...Sempat juga habis satu novel aku baca tau.Bayangkan aku seorang ibu duk baca novel kat library....pandang kanan,pandang kiri student sedang diskusi, aku???Last2nya...aku pun berkata...

Ayie jom kita balik...tugasan aku belum selesai nih apalagi memasak laaa ...adeh,
hari ni suami aku nak makan Tomyam. Jom balik........

Esok apa pulak yer...apakata kita beli cd...

Sunday, November 16, 2008

Horey...cuti beb

Cuti sekolah dah pun bermula, peksa oum pun dah tak lama lagi. So cuti ni duk kat Bentong jelah sampai peksanya tamat titik.Cuti bermakna aktiviti dah tentu berubah ye tak.Duk kat rumah dengan anak2 dan yang pasti boleh berehat puas .Lepas tu...em..lepas tu ada jugalah angan-angan nak pegi mana2. tapi x pasti lagi...tengok keadaan dan budget la kan. Apapun seme tu kita citer nanti ok.

Wednesday, November 12, 2008

Ammar oooohh Ammar sayang
















Nama baby yang banyak gambarnya kat atas tu ialah Ammar, kira anak bongsu la setakat ni... emmm girl? Insya Allah klau ada rezeki.

Oklah sambung citer pasal Ammar ni, tentulah hero yang keempat dalam keluarga aku.Banyak jg ilmu yang dia dapat daripada tuk guru yang 3 orang tu....sabar jelah.

Apa pun anak2 ni kita x tahu lg tentang buruk baik perangainya, masih belajar maklumlah mereka ni masih belum matang lagi.Tambah2 anak lelaki....the very mencabar ok. Setuju tak?

Ammar ni aku peratikan suka tengok tv dan abang faberet dia ofcozlah abang ayie.Pantang dengar muzik dia suka berjoget dan hobi dia suka kaco ummi dia memasak.

Apapun layan jelah gambo2 ammar yang cute ye he..he.

Cuti laa jom jalan...











Pic masa bercuti kat Pd dis 2007 lalu... baru nak citer ke?? akukan baru jadi blogger kan...x salah kan lagi pun blog aku, peduli apa....saje lah wat koleksi untuk diri sendiri.Entah apa lak motif citer nih benarnya ek... aku nak wat entry pasal holiday lah.

Kami sekeluarga ni pegi bercuti selepas anak kembar sulungku berkhatan dan keempat2 tu terkena plak penyakit chic fox soriiii yea, betulke ejaan tu.... lantak ah.

So untuk menceriakan hero2 ni aku pun bawak cuti2 malaysia selepas habis mereka seme berpantang termasuklah aku... aku kan parent yang baik, mestilah pantang bersama anak2nya.

Yang pasti bila anak happy aku pun happy....maklumlah duk kat rumah pun macam2 perangai yang buat aku lagi tensen.

Suasana baru,permandangan baru hati anak-anak pun jadi ceria dan aku lebih lagi. Ok lah tempat ni...walaupun agak mahal tapi oklah....

Tempat selamat yang penting aku boleh berehat la...