Saturday, April 18, 2009

Resepi penyicah perut...

Salam....
Emm resepi lagi kat blog mektie ni...hihi. Resepi kali ni adalah kesukaan suami aku. Biasa aku dengar family dia sebut....nyicoh perut.hihi. Betul ke slang kelate aku nih....ampun!!!Pada yang ala2 alergi dengan perut nih....very sorry ok.Aku pun sejak berkahwin nilah baru berkenalan dengan masakan nih...dulu2 aku just see and eat la kan, tapi sekarang ni dah boleh sikit2 masak masakan kelantan walaupun kadang2 memang lebih hebat dari orang kelantan...haha. aku gurau je ok. So ore kelate jangan mare deh....
Senang je masak nih....mula2 rebus perut sampai empuk, masukkan garam secukup rasa...Pastu bila dah masak...tumbuk lada masukkan dalam kuah dan perahkan asam limau nipis. Siaaappp untuk dihidangkan. Rasa cukup masam,masin dan pedas oklah tu....selamat mencuba!!
Bercerita pasal masakan kelantan ni teringat masa aku mula2 kahwin dulu. Suami aku kata dia nak makan singgang sotong yang kuah dia hitam2 sikit. Aku dengar hitam aku pun apalagi masak kicap jelah...pastu bila dah siap tu aku ajak makan. Suami aku tengok dan kata aikkk....bukan macam nilah tie....ekeke.Ingat macam bagus sangat nak masak tu. Manalah aku tahu...pastu aku pun belajar masak tengok2 mak mertua dan ipar2 aku duk buat. Camtu rupanya... Macam rebus jugalah...
Tapi sekarang ni suami aku dah mula suka masak lemak, gulai masam tempoyak dan sambal tumis kegemaran aku....hihi ok lah tu kan...

16 comments:

meen said...

hahah..kelakar plak akak cite pasal masak sotong tu. Kira sekarang ni dah terror la akak masak, hari tu masak ayam percik bagai tu

Asmida said...

owhhh, pasni boley masak utk As lak. kawe doh vote demo.

ija said...

yang sotong singgang tu penah jumpa..tapi gulai perut yg kak tie wat tu tak penah lagi jumpa..

De' Sal said...

K,Tie suka ke make nyicah perut tu?ore kelate ni tak make weh.

Ha ha kelakar k, tie masak sotong masuk kicap, baru pecah rahsia,nak tergelak lagi nih..

[S]itie [B]Um [B]Um said...

xpernah makan pon..

JIVEBUMZ said...

sekurang2nye akak dah berani mencuba masakan kelate ek...bagusla kak sekurang2nye akak pikat suami akak melalui masakan akak tu kan

Mama-Danish & Sarah said...

perut tu kalau gulai kuning sodaap. selalu jugak makan perut rebus cicah ngan air asam.

CuTeMiUt78 said...

heh..heh.. gitu ke kak.. tapi bila dah lama2 dah ok kan

atie said...

meen~memang kelako...pasal ayam percik tu suami selalu kata sedap je...hihi.

atie said...

As~TQ As 4 d vote k, boleh tapi as duk jauhhh tuuu

atie said...

ija~ktie pun tak pernah jumpa dulu, sejak kawin ni lah...mula2 pelik juga tapi sekarang ni ok je...hihi

atie said...

sal~tahu pasal tu....heh heh baru tahu ke??? kelako kan

atie said...

Siti~tak pernah makan yer,...akak pun baru juga tahu dik...

atie said...

Ila~entah lah ila, akak rasa pikat dengan makanan kedai lagi banyak nih...camner tu??

atie said...

Ain~ sama lah kita ain, akak pun dulu masak lemak gek...

atie said...

Rina~ biasalah rina, kita mesti masak ikut kegemaran suami dan ank2 kan...bila org makan baru kita senang hati...daripada kita yang syok makan sorang2