Monday, April 20, 2009

Suatu hari di hari itu....

Salam...
Sedar tak sedar sudah besar baby ummi nih.Rasa macam baru je ummi melahirkan Ammar.Dulu masa pregnant macam2 penyakit dan babah pulak tengah kursus 14 minggu.

Adeh, dugaan sungguh dan takdirnya tamat je kursus Ummi pun kena masuk wad untuk proses kelahiran. Alhamdulillah selamat bersalin pada 24 April 2007,boy,3.3 kg hurm.....Walaupun mengharapkan baby girl namun aku tetap bersyukur atas rezekiNya...dan yang pasti udah keempat boy tuuu...

Aku bersalin normal tapi melalui proses ubat dan masuk belon ...aku pun tak tahu camne tapi dr ada masukkan sesuatu dan dalam proses itu aku mula sakit sikit2 lah.Dalam pukul 12 lebih tu aku mula rasa nak kencing dan nak be*** la pulak. Pastu aku rasa lain macam sebab ada benda keluar berbentuk belon...Oooo baru aku tahu kenapa Dr kata masuk belon. Kira pastu dah buka jalan dalam 4 cm lah.

Malam tu dah mula sakit kuat. Aku dah talifon suami suruh stay kat hospital je. Dalam pukul 10 tu aku mula masuk bilik bersalin.Berdebar sungguh!!! sambil tu tak putus2 berdoa agar aku dan baby selamat.

Proses bersalin kali nih dalah ditemani suami.Oklah aku tengok dia taklah gugup sangat. Just bagi semangat kat aku dan sempat dia tengok bahu baby yang tersekat masa tu. Aku memang dah takde kudrat. Last push akhirnya lahirlah Ammar pada pukul 11.40 malam. Alhamdulillah baby ku adalah normal.

Ammar agak kurang menangis jadi aku boleh berehat...Dalam 2 hari juga aku duk wad terus dibenarkan pulang. Kali ni aku berpantang di rumah sendiri. Lagipun anak yang lain dah sekolah kan... anak yang keempat pasti dah boleh berdikari.

Begitu ringkasan saat aku melahirkan Si Ammar nih....

6 comments:

[-suziey-] said...

waa bestnye..sgt mudah bersalin..erkk belon tu ape ek? ngape mase sy dulu xde pn dr masuk belon2 tu..ekeek:D

~~ciklinn~~ said...

kak linn tak pernah tau lak yg belon tu...

linn pun bersalin ken amasuk ubat gak.. huhuhuh sakit gilerr....

♥nrina♥ said...

belon? tak tau plak hehe...
saya penah kene indius..seksa dan tak nak lagi..

rasa cepat sgt membesarkan..kalau anak pertama tu nak tunggu membesar punyalah lama tp bila dah anak kedua ni rasa cam cepat lak hehe..apa lagi anak ke 4..mungkin tak terasa dia dah membesar begitu cepat sbb rasa dia masih baby hehe..

atie said...

suziey~ setakat nih agak senang lah bersalin, belon tu cam masuk ubat jugalah. Akak dulu pun tak tahu juga.

atie said...

linn~Tulah , akak pun baru tu pertama kali masuk belon bagai....sakit dia memang lebih daripada bersalin normal

atie said...

nrina~Haha memang ramai yang tak tahu kan. Harap2 jangan lah kena camtu lagi...A ah kan rasa cam cepat jer...Ammar dah nak masuk dua tahun tuu...